Április 20-áig várják a 10 ezer főnél nagyobb települések jelentkezését a MOL-Új Európa Alapítvány első fenntarthatósági pályázatára. A program két fázisában idén összesen 7000 fát ültetnek el a városok országszerte: 16 fafajtából, helyszínenként akár 70 darab sorfát lehet igényelni.

A MOL-Új Európa Alapítvány Neked Zöldül programsorozatának célja, olyan kezdeményezések támogatása, amelyek segítik a saját környezetünkben, közösségünkben a fenntartható jövő feltételeinek megteremtését. Az Alapítvány az Agrárminisztériummal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével és az Országos Erdészeti Egyesülettel együttműködve hirdeti meg a programsorozat első szakmai akcióját, a VárosFa Program elnevezésű kezdeményezését, melynek nyitányaként márciusban már több, mint 400 sorfát elültettek a mintaültetéseken.

Az amerikai és ezüst hárs, fehér eper, gömb szilvafa, korai juhar, vagy éppen a királydió mellett további tíz fafajtából igényelhet minimum 30, maximum 70 darabot azon magyarországi, 10 ezer főnél nagyobb település önkormányzata, amely április 27-ig regisztrál a programra.  A jelentkezés mindössze három lépésből áll: regisztráció, igénylés, valamint a szükséges dokumentumok feltöltése, mindezekre a program weboldalán van lehetőség. A sikeres regisztrációt követően az igénylések benyújtására május 2. és május 27. között lesz lehetőség. Minden város csak egyszer regisztrálhat, ültetési helyszínként azonban akár 10 különböző közterületet, vagy akár oktatási intézményt is megjelölhet. Az igényeket az Alapítvány és program szakmai partnere, az Országos Erdészeti Egyesület beérkezési sorrendben ellenőrzi és bírálja el.

Az őszi faültetésre előre egyeztetett időpontban, a települések szervezésében kerülhet sor, a szakszerű telepítéshez pedig minden egyes fa esetében 3 darab támasztókarót, takarómulcsot, védőrácsot biztosítanak. A nyertes települések nem csupán a fajtától függően 2-5 méter magas sorfát kapják meg, hanem egy olyan foglalkozást is, amelyen erdőpedagógus bevonásával, élményalapú játékos feladatok során szerezhetnek a gyerekek ismereteket a fenntarthatóságról és környezettudatosságról.

További információkért keresse fel a „Neked Zöldül” program weboldalát, írjon a varosfa@oee.hu email címre, vagy érdeklődjön a +36 20 229 2246-os telefonszámon.