Gyakran ismételt kérdések

Milyen települések vehetnek részt a programban?

A VárosFa Programban minden magyarországi 10 ezer főnél nagyobb település Önkormányzata részt vehet. A települések listája a KSH 2021. évi 10. havi adatai alapján került összeállításra. A lista megtekinthető a www.nekedzoldul.molujeuropaalapitvany.hu/telepuleslista oldalon.

Mit igényelhetek?

A VárosFa Program keretein belül a 10 ezer fő feletti lakosságszámú Önkormányzatok a település zöldítéséhez igényelhetnek minimum 30, maximum 70 darab 10-14 cm körtörzsméretű sorfát, amelyet 16 különböző fafajból választhatnak ki a készlet erejéig, továbbá minden fához 3 darab támasztókarót, védőrácsot és takarómulcsot.

Mikor lehet jelentkezni?

A regisztráció 2022. március 23-án 10.00 órától indul és 2022. április 27. éjfélig tart. A regisztráltak számára az igénylési felület 2022. május 2-án 10 órakor nyílik meg és 2022. május 27-én éjfélkor zárul.

Településenként több regisztráció is lehetséges?

Egy településről csak egy, az Önkormányzat által leadott regisztrációra, és ennek megfelelően egy igénylésre van lehetőség. Egy település azonban több ültetési helyszínt is megjelölhet az igénylésben.

Mi alapján kerülnek jóváhagyásra az igénylések?

Az igényléseket beérkezési sorrendben bírálják el, az igénylés során láthatóak lesznek a még rendelkezésre álló készletek.

Mit kell vállalni a Programban való részvételhez?

A Programban való részvételhez vállalni kell a fák tárolását, öntözését a szállítás és az ültetés közötti időszakban (legfeljebb 10 napos időszak), a fák elültetését egy előre egyeztetett időpontban, lehetőség szerint közösségi esemény keretében valamelyik helyi oktatási intézmény bevonásával, valamint a fák legalább 7 éves fenntartását, szükség esetén pótlását.

Ingyenes a részvétel?

A Programban való részvétel ingyenes. A Program a sorfákat, a sorfák ültetéséhez szükséges kiegészítőket, ezek szállítását és Önkormányzatonként egy erdőpedagógiai alkalmat biztosít.

Milyen fákat lehet igényelni?

Konténeres, vagy földlabdás fákat lehet igényelni, melyeknek törzskörmérete 10-14 cm, magasságuk fafajtól függően 2-5 méter. A fafajokról a www.nekedzoldul.molujeuropaalapitvany.hu/fafajlista oldalon lehet tájékozódni.

Egy településen belül hány ültetési helyszín lehetséges

Egy településen maximum 10 különböző ültetési helyszín lehetséges. Ez azt jelenti, hogy egy település az igényelt fákat megosztva, például több közterületi helyszínre vagy több oktatási intézménybe is elültetheti.

Ki ülteti el a fákat?

A fák kiszállítását – a programirodával előre egyeztetett időpontban – a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. végzi. A fák további gondozása, elültetésének helyi szervezése (pl.: közösségi eseményként) az igénylő feladata. A szakszerű ültetéshez az Országos Erdészeti Egyesület egy helyi erdész szakember jelenlétét biztosítja az ültetési eseményen.

Hová fordulhatok a kérdéseimmel?

A Programmal kapcsolatban felmerült kérdésekre készséggel válaszolunk a varosfa@oee.hu email címen, illetve a +36 20 229 2246-os telefonszámon.